Friday 19 February 2016

Ustaška ili HOS-ova kapa




Rekli bi neki “karma is a bitch”, a ponekad dolazi u rekordnom roku. Tako je ministar Hasanbegović osvanuo s ustaškom kapom na glavi na naslovnici tjednika Novosti, svega nekoliko sati nakon što je premijer Orešković branio ministra izjavivši kako je uvjereni antifašist. Na fotografiji je također i pravomoćno osuđeni diler Velimir Bujanec i neonacist Mladen Schwartz. Ministar Hasanbegović je promptno reagirao ustvrdivši da je to samo podvala i da se vidi naknadna intervencija. Očito ministar nije bas vješt informatičar, u protivnom bi znao da se svaka intervencija može vrlo lako dokazati. Vjerojatno, kad mu je to postalo jasno, promijenio je priču. Prema njegovim tvrdnjama fotografija je iz 1993. godine uslikana na Splitskoj rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Prema njegovim tvrdnjama kapa nije ustaška, već HOS-ova.
Fotografija je loše rezolucije, što ministru ostavlja mogućnost da se izvuče, ali jasno se vidi da se radi o ustaškoj kapi. Nadalje, čak i ako je kappa bila HOS-ova kako ministar tvrdi, ona sadrži ustaški pozdrav “za dom spremni”. Iako HOS-u moramo priznati ulogu u Domovinskom ratu i njihove zasluge, ne možemo opravdavati njihovo koketiranje s nacizmom i veličanje ustaštva. Njih se odrekao čak i predsjednik Franjo Tuđman ustvrdivši kako zbog crnokošuljaša i smeđekošuljaša Hrvatska ne može biti priznata. 

Fotografija je autentična


Urednik tjednika Novosti, Ivica Đikić, potvrdio je da je fotografija autentična, te je objavljena u časopisu Nezavisna država Hrvatska. Dotični časopis bio je glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, a u njegovom impresumu je jasno naveden Zlatka Hasanbegović. O Hrvatskom oslobodilačkom pokretu već smo pisali ovdje.

Pisanje više sporno nego kapa


Dok su svi fokusirani na kapu, veći problem od kape je ono sto je Hasanbegović pisao u ustaškom glasilu. Prenosimo tekst “uvjerenog antifašista” u cijelosti:
"Tisuće mrtvih, ranjenih i osakaćenih, srušeni gradovi, mostovi i bogomolje, mržnja i užas, te svekoliki poremećaj stoljećima izgrađivanog i bogomdanog katoličko-muslimanskog prožimanja i snošljivosti, današnja je slika naše sirotice i krasotice Bosne ponosne i kršne Hercegovine, živih svjedoka pokušaja diobe nečega što se podieliti ne može.
Ta i takova apokaliptičan stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.
 
Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure , Drave i Drine, pa do Jadranskog mora."
Mjesečnik NDH je izdavao zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta od 1981. godine Srećko Pšeničnik.


Ni riječi iz HDZ-a


Nitko iz HDZ-a nije bio spreman komentirati, čak ni nakon potvrde autentičnosti fotografije. Karamarko brani ministra, kao sto je branio I Crnoju bez obzira na sve dokaze koji su išli protiv njega. Premijer Orešković je bez teksta, ne znamo da li je promijenio mišljenje nakon ovoga. U svakom slučaju javnost zaslužuje objašnjenje, a ako Hasanbegović ne bude smijenjen to će značiti da svi članovi vladajuće koalicije podržavaju ustaštvo I ubijanje nevinih ljudi. To će značiti gubitak svake vjerodostojnosti za ovu vladu.

No comments:

Post a Comment