Saturday 13 February 2016

Helena Puljiz - žrtva Josipa Buljevića

  Foto: Robert Bajruši           

S obzirom na to da se predsjednica Kolinda odlučila okružiti s raznim kriminalcima ne treba nas čuditi niti činjenica da je odlučila za savjetnika za nacionalnu sigurnost odabrati Josipa Buljevića, bivšeg šefa SOA-e i bivšeg glavnog operativca POA-e. Preživio je sve smjene vlasti, premijera i predsjednika, kao i mnoge afere od kojih se uspio distancirati, a izgleda kako će to i dalje biti slučaj.

Najveća prijetnja kriminalu i korumpiranim političarima su nezavisni novinari i upravo je na tom polju Josip Buljević napravio najveću grešku u svojoj karijeri. Mimo svih zakona i Ustava odlučio je prisiliti novinarku Helenu Puljiz da špijunira kolege, političke protivnike I veleposlanike. Zbilo se to 2004. godine, za vrijeme Sanadera kada su agenti tadašnje POA-e izložili Helenu Puljiz 5-satnoj torture. Prijetili su joj, ucjenjivali, nudili mito i psihički je maltretirali. Pokušali su joj uništiti život, karijeru i zastrašiti njenu obitelj. Prema Heleninom iskazu agenti su znali sve detalje o njezinom životu i životu njezine obitelji, tako da je vrlo vjerojatno da je mjesecima bila praćena, prisluškivana i potajno snimana. Radi se o čistoj zlouporabi ovlasti koju su platili svi porezni obveznici.

Unatoč svim naporima nisu je uspjeli slomiti, štoviše, Helena je podigla privatnu tužbu protiv odgovornih, iako je to bila dužnost Državnog odvjetništva, te je nakon 10 godina pobijedila i uspjela dokazati da je mnogo zakona bilo prekršeno. Za odštetu je dobila 130 000 kuna, premda pravi krivci nisu gonjeni, kao ni glava hobotnice Josip Buljević. Sve je ostalo na bijednih 130 000 kuna, iako je najbitnija stvar da je Helena uspjela dokazati svoje tvrdnje. Povrijeđeno je ustavno pravo tužiteljice na slobodu i osobnost (čl. 22 Ustava RH), pravo na poštovanje njezinog obiteljskog i osobnog života, te na njezino dostojanstvo (čl. 35 Ustava RH), kao i pokušaj ograničavanja njezinog prava kao novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji (čl. 38 Ustava). Tajne službe niti danas ne priznaju da su poduzimali ikakve radnje protiv Helene Puljiz.


U svemu ovome predsjednica Kolinda ne vidi ništa sporno, te se imamo razloga zabrinuti za nacionalnu sigurnost. Umjesto da SOA radi u interesu građana, ona radi protiv njih. Možemo se samo zapitati tko je sljedeći novinar ili građanin koji će biti proganjan ili ucjenjivan.

No comments:

Post a Comment