Friday 12 February 2016

Tihomir Orešković - premijer s 0 glasova


  Foto: Index.hr           

Nakon 25 godina demokracije u Hrvatskoj, napokon smo upoznali i demokraciju na HDZ-ov i MOST-ov način. Dobili smo premijera za kojeg je glasalo 0 građana. U postotku to je ravno 0%. Vjerojatno presedan u modernoj povijesti Europe, pa i svijeta. Nakon 2 postizborna mjeseca natezanja  HDZ I MOST odlučili su da premijer bude iz dijaspore, do tada potpuno nepoznat Hrvatskoj javnosti, Tihomir Orešković.

Tihomir Orešković rođen je 1966. godine u Zagrebu. U Kanadu je odselio 1968. godine gdje je diplomirao kemiju 1989., te je 1991. Stekao MBA diplomu iz financija i informacijskih sustava. Iduće godine počeo je raditi za farmaceutsku tvrtku Eli Lilly. 2009. pridružio se PLIVA-i, a 2014. postao je financijski direktor Teve za Europu. Za mandatara i premjera nominiran je 23. prosinca 2015., dok mu je to povjerenje u Saboru izglasano 22. siječnja 2016.
Još otkako je čestitao Božić svim “građevinama” postao je predmetom sprdnje, a preko njega i cijela naša država. Srbija ima kralja koji ne govori Srpski i premijera koji ne govori Engleski, a mi imamo premijera koji ne govori Hrvatski. Usto, HDZ-ovo domoljublje je doseglo novu razinu apstraktnosti. Doveli su niotkuda čovjeka koji natuca Hrvatski jezik i ne zna gotovo ništa o našoj kulturi i Hrvatskoj , a kune se u domoljublje. Kao što su doveli i Kolindu, ali o tome ćemo drugom prilikom.
Zašto je “običan” čovjek napustio svoj cjelokupni život i uspješnu karijeru da bi postao šef vlade, čije članove uopće ne pozna, nadam se da ćemo jednog doznati. Isto tako ne znamo kojim kanalima je Karamarko došao do njega, osim da je poznavao Kolindu. Zanimljivo je zamijetiti jednu razinu religioznosti i religiozne prošlosti istaknutih članova Domoljubne koalicije; počevši od Petrova, Ilčića i ostalih, do Željke Markić koja je članica Opus Dei-a, a čiji je bliski suradnik bio ministar Hasanbegović. Pitamo se što to veže Oreškovića i njih. Po čijem je nalogu došao i s kojom svrhom?

Premijer bez odgovornosti


Oko toga ne moramo brinuti, jer je po Ustavu Hrvatska sekularna zemlja, a Domoljubna koalicija nema dovoljnu većinu u Saboru da mijenja Ustav. Postoji nešto puno gore od toga oko čega moramo brinuti. Svjesni ili ne, imamo premijera bez odgovornosti. Premijera koji je samo Karamarkova marioneta. Imali smo to prilike vidjeti kod afere s bivšim ministrom branitelja Crnojom. Orešković je tu samo kako bi HDZ-MOST zavarali narod i rekli kako su ispunili obećanje o nestranačkom premijeru. No daleko je to od istine. Orešković ne zna ni hrvatski jezik, a kamoli situaciju u državi. S obzirom na broj glasova koje je dobio Karamarko ga u bilo kojem trenutku može smijeniti. Orešković mora slušati Karamarkove naredbe, ako zbog ničeg drugoga onda iz zahvalnosti jer ga je doveo da bude premijer. Što to znači u praksi? Znači da će Karamarko (i Petrov) vuči sve konce, a za sve će odgovarati Orešković. Drugim riječima, Karamarko će nesmetano krast u Oreškovićevoj sjeni, a ako nešto i pođe po zlu krivac će biti Orešković, dok će Karamarko izigravati nevinašce. Da im ne bi još jedan premijer završio u Remetincu, Orešković uvijek može pobjeći natrag u Kanadu ako baš zagusti. A onda sretno našoj diplomaciji sa zahtjevima za izručenjem. I naravno, krivac neće biti Karamarko i HDZ, već “nestranački” premijer Orešković. Za kojeg nitko nije znao što radi, baš kao što nisu znali niti što Sanader radi. Lukavo.

Predstava za javnost


Za kraj se treba osvrnuti na tragikomičnu predstavu kojom je MOST gnjavio javnost nakon izbora. Tobožnji pregovori bili su samo predstava za javnost. Da bi barem izgledao vjerodostojno, Petrov je glumio da zagovara veliku koaliciju, pa kad je na kraju od SDP-a dobio sve, kao zadnja hulja se povukao optuživši ih za nekakve fantomske pozive. Za to nije dao nikakvog dokaza. Zašto možemo u to biti tako sigurni? Zato što je javno potvrđeno da je odmah nakon izbora Orešković stigao u Hrvatsku s obitelji, a predsjednica Kitarović mu je pomagala naći stan u Zagrebu. I to ne za unajmiti, već kupiti. Nakon što je ispisao djecu iz škole u Kanadi i dao otkaz na poslu. Sve to prije takozvanih “pregovora”. Pametnom dosta. 

No comments:

Post a Comment