Wednesday 24 February 2016

Skupi "besplatni" odvjetnici


  Foto: Dragan Matić / EPH           


Nevjerojatno je da Karamarko negira jasne dokaze o kriminalnim radnjama svog ministra branitelja Mije Crnoje. Još nevjerojatnije je da HDZ angažira odvjetnike kako bi dokazao nevinost dokazanog kriminalca. A ono najnevjerojatnije je to da se ti odvjetnici plaćaju iz državnog proračuna, odnosno novcima svih poreznih obveznika. Ono što nije nevjerojatno, već samo sramotno, jest to da ti isti odvjetnici nisu našli ništa protuzakonito u radnjama Mije Crnoje. 

O aferama Mije Crnoje već smo pisali ovdje.

Nakon sto su sve kriminalne radnje ministra Crnoje izašle u javnost, ministar je sve negirao, a vrh stranke i premijer stali su iza njega tvrdeći da im je sve to oporba smjestila. Samo su nam zaboravili objasniti kako je to oporba podmetnula lažno prebivalište ministra Crnoje. Je li možda Milanović potajno promijenio Crnojinu adresu bez njegova znanja? Nije baš vjerojatno. Žalosno je da se u jednoj modernoj i civiliziranoj zemlji, kakvom Hrvatska želi biti, događaju ovakve stvari. U svakoj uređenoj zemlji bi bilo koji političar podnio ostavku već prvog dana, a njegovi stranački kolege bi se momentalno ogradili i distancirali od njega. Ali tu se radi o HDZ-u koji pokušava dokazati nedokazivo.

Poslije otkrivanja svih afera HDZ je unajmio “tim stručnjaka” koji je istražio je li bilo kakvih nezakonitih radnji u slučaju Crnoje. Nisu htjeli otkriti tko je u tom timu, već samo da će stranka pokriti njihove troškove. Razumljivo je da se HDZ želi obraniti od medijskih napada i izbjeći odgovornost za Crnojine postupke, ali bi puno manje štete pretrpjeli da su ga jednostavno smijenili. Problem postaje još veći kad je “stručni tim” u svom izvješću naveo kako nije bilo nikakvih nezakonitih radnji u slučaju Crnoja. Pokraj ovakve pristranosti ne možemo ovakva izvješća smatrati ozbiljnima, kao niti HDZ-ov “stručni tim”. Na inzistiranje SDP-ova zastupnika Peđe Grbina, HDZ je otkrio tko je bio stručni tim, a nisu to bila bilo kakva imena. Riječ je o poznatim i uglednim odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković. To je ono što najviše zabrinjava, kakve to odvjetnike Hrvatska ima. Ovo je bez daljnjega ostavilo neizbrisivu mrlju na ovom odvjetničkom dvojcu. Zbog ovakvog neprofesionalizma, cijela njihova karijera postaje upitna.

I da cijeli ovaj skandal poprimi još radikalnija obilježja, HDZ se sapleo u mreži svojih laži. Nakon otkrivanja imena svojeg “stručnog tima” kazali su da su odvjetnici dotičnu istragu odradili besplatno (?!), čime se nameće pitanje zašto bi nestranački odvjetnici takvo što radili besplatno. Na kraju se ispostavilo da je odvjetnički dvojac ipak plaćen i to novcem poreznih odvjetnika. Naime, naknadno su poslali račun adresiran na Vladu RH, a HDZ naravno nije imao pojma da će račun stići.

No comments:

Post a Comment