Wednesday 24 February 2016

Dolazi li nam kreacionizam u škole?


  Foto: Dalibor Urukalovic / PIXSELL           


Dokaz da HDZ ne mari ni za stručnost svojih ministara, ni za ustav, dolazi u obliku novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Predraga Šustara, koji smatra kako je Bog dizajner svijeta i da teorija evolucije nije točna. Izjavio je to u Riječkom teološkom časopisu u listopadu 2012. godine. Ministar dakle zagovara teoriju kreacionizma čije je podučavanje zakonom zabranjeno u većini zemalja Europe i Amerike.

Pisao je ministar ovako:

"Mnogi znanstvenici suvremenog doba smatraju kako se dizajn može savršeno dobro objasniti pomoću teorije evolucije i da je Bog u tom kontekstu suvišan. Na koji se način pomoću evolucije može potkrijepiti uređenost svemira? Evolucija je, čini se, dostatna da nam protumači proces prirodne selekcije po kojoj se događa prilagodba organizama njihovoj okolini. Pitanje je samo može li teorija evolucije predstavljati konačno objašnjenje uređenosti cjelokupnog svemira ili ona objašnjava samo jedan njegov aspekt, jedan segment? Ako evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga."


Zemlja stara 6000 godina?


Prema već viđenom scenariju sve što se ne može objasniti dokaz je da se radi o Bogu. Istom onom Bogu kojeg se ne može objasniti. Savršeno logično! Štoviše, ne radi se tu niti o univerzalnom Bogu, niti sili prirode, niti o nijednom od oko 5000 Bogova koliko ih čovječanstvo štuje, već jedino i isključivo onaj Bog iz Biblije. Kako da ne… Intelekt našeg ministra očito nije evoluirao, pa stoga niti ne vjeruje u evoluciju, jer je naime zapeo na intelektualnoj razini iz kamenog doba. Tada su isto tako ljudi vjerovali da je sve neobjašnjivo – Bog. Nema objašnjenja zašto se izmjenjuju noć i dan, pa je to dokaz da se radi o Bogu. Nema objašnjenja za vatru, naravno, to je dokaz da postoji Bog. Nema objašnjenja za gromove i munje, naravno – Bog. Nema objašnjenja za postanak i evoluciju – opet Bog!

Premda u teoriji evolucije još štošta nije objašnjeno, za teoriju kreacionizma ne samo da ne postoje dokazi koji bi je poduprli, već postoje dokazi koji jasno opovrgavaju kreacionizam. Kreacionisti tako vjeruju da je Zemlja stara oko 6000 godina, iako imamo jasne dokaze u obliku ostataka civilizacija koje su kudikamo starije od toga. Nadalje, teorija da je cijelo čovječanstvo poteklo od 1 muškarca stvorenog od zemlje i 1 žene stvorene od njegovog rebra je toliko besmislena da nisu niti potrebni bilo kakvi dokazi da to nije tako.


Vatikan protiv kreacionizma


Imamo tako ministra znanosti koji pljuje u lice znanosti i zdravom razumu. Ministar je ili neobrazovan ili namjerno laže, ili je lud pa vjeruje u vlastite laži. On, naime tvrdi kako vjera i znanost ne mogu jedno bez drugoga. Vrijedi li to i za srednji vijek kad je crkva spaljivala ljude jer su vjerovali da je Zemlja ravna ploča ili da se Sunce vrti oko Zemlje? Očito je to znanost kakvu nam pruža vjera i kakvu želi nas novi ministar. On želi nasu djecu podučavati znanstveno neutemeljene bajke kojih se cak odrekao i službeni Vatikan. Vatikan naime, tvrdi da je evolucija točna, ali da je vodena Božjom voljom. Premda ovakav stav ne daje objašnjenja tko je Bog, niti nudi i jedan dokaz za postojanjem Boga, barem ne negira činjenica koje su nepobitne. Činjenice da je čovječanstvo starije od 6000 godina.

Očito je da ministar radi za interese radikalnog kršćanstva koje se vodi doslovnim tumačenjem Biblije. To je isto ono Kršćanstvo koje je još prije par stoljeća mučilo i ubijalo nevine ljude, uključujući žene i djecu, te danas provodi mržnju i potiče ubojstva diljem Afrike. Svaki pojedinac, pa tako i ministar ima pravo na vlastiti stav i ima pravo vjerovati u što god želi, ali mora znati da je Hrvatska sekularna država i nema pravo svima nametati svoj stav.


Kao što pouzdano znamo da nemali broj članova Vlade i njenih suradnika pripada kršćanskoj sekti Opus Dei, očito je da je i ministar Šustar u službi iste.

No comments:

Post a Comment