Wednesday 24 February 2016

Borba za kontrolu medija


  FOTO: Davor Pongračić / Cropix           


Nakon ukidanja financiranja neprofitnih medija i smjene šefa tajne službe koji nije po volji HDZ-u, Dragana Lozančića (link ovdje), na red su došli javna televizija (HRT) i novinska izvještajna agencija (HINA). Ni jedan totalitaristički režim u povijesti nije uspio a da prethodno nije stekao kontrolu nad tajnim službama i medijima. Očito je sto HDZ želi, bez obzira na to što je RH po Ustavu demokratska zemlja koja jamči slobodu medija.


Stopama Poljske


Identičan scenarij odigrao se nedavno u Poljskoj nakon što su vlast ponovno preuzeli profašistički konzervativci, brata bivšeg premijera Kaczynskog. Nakon gušenja medijskih sloboda i stjecanja kontrole nad istima Poljskoj prijete međunarodne sankcije. Ako se to dogodi bit će to prvi takav slučaj u povijesti Europske Unije. Naravno, ako Hrvatska ne bude prva uz pomoć HDZ-a.
U cijeloj priči najproblematičnije je što HDZ nema nikakvih dokaza protiv dotičnih medija. Još od izbora HDZ i MOST iznose lažne optužbe i klevete bez ikakvih dokaza, a pritom prolaze be ikakvih sankcija. Prvo je MOST prekinuo suradnju s SDP-om zbog telefonskih poziva za što nisu dali nikakve dokaze (link ovdje), nakon toga je prvo Grmoja iznio lažne optužbe o praćenju Petrova (link ovdje), zatim je Karamarko bez dokaza iznio tvrdnju da je HDZ pokraden za 5-6 mandata (link ovdje), zatim je predsjednica optužila Lozančića za neprofesionalizam bez ikakvog daljnjeg objašnjenja i dokaza.

Branka Gabriela Valentić: “HDZ želi instalirati svoje ljude”


Sada je došla na red i HINA protiv koje ne postoji bas ni jedan dokaz. Bas naprotiv, za vrijeme vlasti SDP-a HINA je počela poslovati pozitivno, s profitom, za razliku od debelih minusa koji su se gomilali za vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Činjenica je da HDZ želi instalirati svoje ljude u najvažniju novinsku agencija kako bi imali kontrolu nad medijima. Izvješće o radu Upravnog vijeća HINA-e bi se uskoro trebalo naći na dnevnom redu Odbora za informiranje, informatizaciju. Predsjednik tog odbora Andrija Mikulić već je izjavio kako je nezadovoljan radom HINA-e zbog “neobjektivnosti”, ne dajući daljnja pojašnjenja. Europski savez novinskih agencija (EANA) već je izrazio zabrinutost zbog ovakvih izjava, te upozorio da vladajući nisu skloni prihvatiti izvješće o radu Upravnog vijeća HINA-e.  Ravnateljica HINA-e, Branka Gabriela Valentić, rekla je kako ne zna na koji način HDZ planira opravdati odbijanje izvješća, no ako do toga dođe, posve je jasno da je to način da počne sa smjenom Upravnog vijeća, a potom i nje same, želeći na ta mjesta instalirati svoje ljude.

Milijan Brkić: "Goran Radman mora otići s funkcije"


Nije ni HRT ostao nezamijećen. Štoviše, HRT je vjerojatno najvažniji i najmoćniji medij u državi i od najveći prioritet HDZ-u je preuzeti kontrolu nad njim. Postalo je to jasno kad je Karamarko javno počeo iznositi svoj negativan stav o radu HRT-a. Vladajući su već najavili izmjene zakona o HRT-u, a potom bi slijedila i smjena Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a. Glavni tajnik HDZ-a, Milijan Brkić izjavio je da Goran Radman mora otići s funkcije, jer su Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa”. Nakon toga Goran Radman podnio je tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu. Treba pričekati na rasplet događaja. Činjenica je da za nikakve nezakonite radnje nema dokaza, a ako je HDZ imao saznanja o sukobu interesa postavlja se pitanje zato nije ranije reagirao, već je šutio 4 godine.


Iz svega navedenog možemo zaključiti da se HDZ neće tako lako predate sve dok ne uvede strogu cenzuru i ušutka sve nepodobne medije. Kad steknu kontrolu nad tajnim službama moći će nesmetano krast, a kad steknu kontrolu nad medijima, o tim krađama neće nitko pisati. Narodu je jedino preostalo da izađe na ulice ako se to zaista dogodi.

No comments:

Post a Comment