Saturday 20 February 2016

Ministar kleptoman i krađa stiropora


  Foto: Dragan Matić / CROPIX           


Zašto platiti kad se može ukrasti? To bismo mogli zaključiti iz najnovijeg slučaja lopovluka u vladajućoj koaliciji. Oni su toliko bahati, a krađa im je toliko prirasla srcu da će krasti ne samo iz koristoljublja, već i iz čiste zabave. Čak i kada je vrijednost ukradenog zanemariva svota novca, baš kao u ovome slučaju.

Radi se o novom ministru gospodarstva iz redova MOST-a, Tomislavu Paneniću, načelniku općine Tompojevci, koji je od svibnja 2003. do kolovoza 2004. radio u hrvatskoj filijali nekoć moćnog trgovačkog lanca Baumax. U osječkom Baumaxu bio je zamjenik voditelja trgovačkog centra, zadužen za maloprodaju, nabavu i upravljanje ljudskim resursima.

Panenić se okoristio u ljeto 2004. Kada je u osječki Baumax, stigla pošiljka stiropora (oko 40-ak četvornih metara) koju je isporučila tvrtka Bachl, jedan od Baumaxovih dobavljača. Stiropor, u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna, nije bio odgovarajućih dimenzija, pa je dobavljaču poslana reklamacija.

U takvim slučajevima neodgovarajuća roba u pravilu se vraća ili se komisijski uništava i otpisuje. Kad je u pitanju ovo drugo, dobavljaču je potrebno o tome dostaviti dokumentaciju. Kad je robu trebalo uništiti, Panenić je zatražio je od skladištara R. K. i zaštitara tvrtke Sokol Marić da potpišu zapisnik kako je stiropor komisijski uništen, što su oni i učinili. Panenić je naredio da se stiropor utovari na kamion, te da će ih on ekološki zbrinuti i odvesti na deponij u Sarvaš, gdje je ranije bilo odlagalište otpada osječke komunalne tvrtke Unikom.No, umjesto na deponiju u Sarvašu, kamion sa stiroporom odvezen je u Berak, mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojem živi Panenić. To se sutradan brzinom munje pročulo po Baumax-u, pa je tako došlo i do ljudi iz uprave.

Bez objašnjenja


Tomislav Panenić u javnosti se nije htio očitovati o slučaju, tvrdeći kako prema ugovoru koji je imao s Baumaxom ne smije otkrivati informacije koje se tiču tvrtke, kako tijekom radnog odnosa, tako i poslije. Iako je prošlo već 12 godina kako se Baumax povukao iz hrvatske, novom ministru i dalje odgovara da se drži odredbi iz ugovora. Strasno je da osoba koja ne poštuje zakon i očito boluje od kleptomanije postaje ministrom gospodarstva, dok njegove kolege o svemu šute. U normalnoj državi ponudio bi ostavku prvi dan, a policija bi ga privela na obavijesni razgovor. Ali ovo je hrvatska…

No comments:

Post a Comment