Sunday 7 February 2016

HDZ – stranka kukavica i demagoga




Nakon dva mjeseca mučnih i sramotnih pregovaranja, Hrvatska je napokon dobila vladu. No, saborska sjednica na kojoj je konačno izglasana vlada 22. siječnja bila je najmučnija i najsramotnija faza u sastavljanju vlade.


Sramotni program vlade


Prva sramota bila je prezentacija programa vlade Tihomira Oreškovića. Unatoč medijskim najavama o revoluciji o predstavljanju programa vlade u saboru, na kraju smo vidjeli desetominutno izlaganje pamfleta u power point-u (iako ne znam sto je tu toliko revolucionarno?!) skinuto s interneta. Vecina učenika u srednjim školama izradila bi bolji program. Bio je to program, tj. lista zelja i snova. Program koji obećava brda i doline. Program koji navodi sto bi trebalo postići, ali ne i napraviti. Kao da su građani glupi, pa ne znaju kako treba smanjiti nezaposlenost, povećati standard, privuci strane investitore… Ono sto se vlade očekuje jest da ima jasnu viziju toga i način kako to ostvariti. Međutim to ova vlada nema. U programu Tihomira Oreškovića nema niti jednog pasosa o tim metodama. Zvuci lose, ali zvuci još gore to sto je nova vlada izjavila kako treba rasprodati neke državne firme. Ako je to način kako ova vlada namjerava zakrpavati rupe u proračunu onda će ovo biti najlošija vlada do sada – koja će prodati i ono malo sto je u Hrvatskoj ostalo. Osim toga, u programu nije bilo niti rijeci o pravima manjina i ljudskim pravima, kao niti o vanjskoj politici i nizu drugih pitanja od iznimne važnosti.


Kukavičluk HDZ-a


Nakon predstavljana programa započela je rasprava koja se odužilo do dugo u noć. Bilo je tu pojedinačnih izlaganja, replika, povreda poslovnika, opomena, stanki, laganja, vrijeđanja, ali je izostao odgovor i jednog predloženog ministra ili mandatara Oreškovića na pitanja iz oporbe. Istina, da su se upustili u raspravu i odgovarali na pitanja, sjednica bi trajala mnogo dulje nego sto jest, a konačni rezultat se ne bi promijenio. No, pokazalo se da Domoljubna koalicija ne poštuje Hrvatski Sabor, niti Hrvatski narod koji je također želio cuti odgovore na njihova pitanja. Oni su glasove naroda dobili i narod im vise nije bitan, iako se hrane kruhom naroda. Bilo je vrlo konkretnih i zanimljivih pitanja koja i dan danas ne znamo. Glavno pitanje koje se postavlja jest otkuda se Tihomir Orešković pojavio ni otkuda, tko mu je birao ministre i da li uopće zna nabrojati ministre svoje vlade, kao i mnoga druga pitanja. Ali ništa.


“Napad je najbolja obrana”


Prve optužbe koje su krenule bile su one prema ministru kulture i branitelja. Ministar kulture koji je otvoreno negirao antifašizam nije rekao ni jednu riječ u svoju obranu. Ako je istina sve za sto ga je oporba optužila, a imali su vrlo dobre argumente, Hrvati imaju razloga biti zabrinuti. Stoga je za očekivati od ozbiljne i civilizirane vlade da ponudi objašnjenja i razjasni stvari. No umjesto toga oni su se povodili onim primitivnim načinom “napad je najbolja obrana”. Nakon sto je Karamarko u predizbornoj kampanji mjesecima govorio samo o ustašama i komunistima, te potom stavio otvorenog fašista u vladu, HDZovci su se usudili oporbu optužiti da se vraćaju na teme iz Drugog Svjetskog Rata i da ne žele razgovarati o gospodarstvu. HDZ doslovno vrijeđa inteligenciju hrvatskog naroda! Stavi fašista na mjesto ministra koji se prijeti da ce ukinuti niz ljudskih prava i onda se tobože čude sto ga drugi optužuju za fašizam?! Vuk dlaku mijenja, ali cud nikada. HDZ je ostao onaj isti, skup bahatih licemjera, kukavica i demagoga. Dakle za zaključiti je da HDZ neće govoriti o fašizmu, već “samo” provoditi ideje fašizma.

Nakon glasanja u kojem je vladu podržalo 83 zastupnika, obratio se novopečeni premjer Tihomir Orešković. U manje od 10 minuta izbrbljao je nekakve dvosmislene floskule koje je naučio napamet, bez da se osvrnuo na bilo sto izrečeno tijekom rasprave od 13 sati. Uzalud je sjedio tamo, korisnije bi mu bilo da je ostao kod kuće gledati TV. Jedino na sto se osvrnuo su prozivke za ustaštvo i rekao da je on ovako firmu vodio da ne bi dugo opstala. A mi ga možemo samo pitati koliko bi on dugo opstao u svojoj firmi koja je u Židovskom vlasništvu, da je doveo nacista u nju.

No comments:

Post a Comment