Friday 19 February 2016

Pokušaj preuzimanja SOA-e


  FOTO: EPH           


Već smo pisali o tome kako se predsjednica Kolinda okružila raznim kriminalcima. Bilo je samo pitanje vremena kad će joj se to obiti o glavu. Ne znajući predsjednica se našla usred istrage oko kriminala Zdravka Mamica, koji je donator HDZ-a i bliski prijatelj predsjednice. Što je SOA čula ne znamo, ali sto god da je bilo predsjednicu je očito naljutilo. Je li predsjednica umiješana u kriminalne aktivnosti ili se otkrilo da su bliskiji nego sto javnost misli zna jedino SOA I Dragan Lozančić, sef SOA-e. Njegovu smjenu predsjednica je zatražila zbog “gubitka povjerenja”, pošto je nitko nije obavijestio da se kreće među ljudima koje prisluškuje SOA. 

Predsjednica je mogla ovo i očekivati s obzirom na to da se druzi s kriminalcima, a dužnost SOA-e nije bila obavijestiti predsjednicu koje osobe prisluškuje. Razlog njezine ljutnje je taj sto želi zaštititi svoje prijatelje i zataškati njihov kriminal, ali se Dragan Lozančić pokazao kao prepreka tomu. Hrvatska ima tajnu službu koja je očito neovisna i kvalitetno radi svoj posao. HDZ je navikao da kontrolira policiju i tajne službe zbog čega je u prošlosti uspio opljačkati Hrvatsku. Nakon 4 godine vladavine SDP-a i sve manje birača više im to ne polazi za rukom. 

Karamarko je stao u obranu predsjednice i poručio kako će ubuduće u SOA-I biti vise nadzora, zbog navodnih nepravilnosti u njezinu radu. Da bi Kolinda I Karamarko uspjeli smijeniti Lozančića trebaju i potpis premijera Oreškovića. Za sada se premijer nije očitovao o ovome slučaju, osim sto je rekao kako mu treba nekoliko dana da razmisli. Vjerojatno se radi o igrokazu za javnost kako bi izgledalo kao da Orešković ima nekakvog prava u odlučivanju. Također očekivalo se da Lozančić sam ponudi ostavku, ali unatoč pritiscima to se nije dogodilo. Lozančić neće otići dok se ne rasvijetle sve okolnosti pod kojim ga je predsjednica optužila za propuste.

MOST protiv HDZ-a


Vecina zastupnika MOST-a nije sklona smjeni Lozančića prije isteka mandata u listopadu ove godine, jer nema dokaza da je učinio nešto pogrešno. Kazali su kako je potrebno saslušati njegovu stranu price, te o svemu odlučiti na široj raspravi. Treba zamijetiti da MOST-u svakako nije u interesu da na mjestu sefa SOA-e bude HDZ-ov čovjek, a svojeg kandidata za sada nemaju.

Iz nekih izvora moglo se čuti kako je želja HDZ-a na mjesto sefa SOA-e postaviti Tonija Matasa, bivšeg šefa središta SOA-e u Zadru. On je naime vrlo blizak Tomislavu Karamarku i njegova je osoba od povjerenja. Time bi HDZ dobio potpunu kontrolu na SOA-om. Hoće li si HDZ uspjeti raskrčiti put za slobodnu kradu treba tek vidjeti.

No comments:

Post a Comment