Thursday 3 March 2016

Muke po Vasinoj diplomi


  Foto: Dino Stanin/PIXSELL           


Čini se da će nakon vise od 2 godine priča o diplomi Milijana Brkića uskoro dobiti svoj kraj. Da li sretan ili nesretan kraj još treba vidjeti. 2014 godine dekan Visoke policijske škole poništio Brkićevu diploma zbog plagiranja. Visoki upravni sud poništio je njegovu odluku, zbog toga što on kao dekan nije imao pravo poništiti diplomu, već to može učiniti samo Stručno vijeće.

U pokušaju obrane, Brkićev odvjetnik kazao je da u vrijeme Brkićevog studiranja nisu izrijekom bila navedena jasna pravila izrade završnog rada i jasne zabrane kažnjivog ponašanja. Drugim riječima, prepisivanje diplomskog rada je lose samo ako je izrijekom zabranjeno, sto zvuci apsurdno i smiješno. Iako vjerojatno ni sam ne vjeruje u svoje tvrdnje, ipak je njegov posao kao odvjetnika da kaže barem nešto u njegovu obranu.

S HDZ-om je stvar ponešto drugačija.  HDZ-ovci ga apsolutno brane i podržavaju. I ne samo to, već ga žele postaviti za mjesto ministra branitelja, čime vrijeđaju cijelu braniteljsku populaciju. Ionako im to ne bi bilo prvi put. Već su postavili kriminalca, Miju Crnoju, koji nije izdržao ni tjedan dana na toj funkciji (link ovdje). Moramo se zapitati ima li HDZ uopće ikoga za poziciju ministra branitelja, a da se nije ogriješio o zakon?

Nakon ponovljene revizije Visoka policijska škola utvrdila je da je barem 70% Brkićevog rada prepisano od policijskog načelnika Stanka Tomica. To je potvrdila i sutkinja Tamara Bogdanović, koja je ukinula odluku Visoke policijske škole kojom mu se poništava diploma, zbog već spomenutih proceduralnih grešaka.

Što na sve to u svoju obranu ima za reći Milijan Brkić je “koliko znam, rad nisam prepisao”. Ovakva izjava bila bi smiješna da dolazi iz episode Monty Pythona, ovako je samo otužna. Izgleda kao da se HDZ-ovci natječu tko će ispast gluplji i neinteligentniji. Počelo je s Crnojinom izjavom da je sve radio u najboljoj namjeri. Kad ga je novinarka upitala u najboljoj namjeri za koga, on je odgovorio: “Pa za sebe!”


Diploma Domovinskog rata?


Kako se radi samo o proceduralnim greškama, samo je pitanje dana kada će Milijan Brkić zaista i ostati bez svojeg zvanja. Kao desnu ruku Tomislava Karamarka, teško je za očekivati da će biti izbačen iz stranke. Izgleda da su se već pripremili na to, pa su rekli kako Brkić već ionako ima diploma Domovinskog rata. To je sramotno poigravanje s ljudskim emocijama i bacanje ljage na Domovinski rat. Prema HDZ-u svatko tko je bio sudionik rata ima pravo varati i krasti. Tako je i Sanader vikao, pa pod krinkom domoljublja pokrao što se dalo pokrasti i prodao što se dalo prodati.

No comments:

Post a Comment