Friday 8 April 2016

Ana Dorić Škeva - kako se HDZ riješava prijetnje




 Foto: N1

Tko je Ana Dorić Škeva ne bismo vjerojatno znali da načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara nije podnijela ostavku i od idućeg tjedna više neće biti na čelu tog važnog odjela pri Ministarstvu financija.

Što je šeficu »poreznog USKOK-a« navelo na taj čin, ne znamo iz prve ruke, ali nije teško pretpostaviti da je to posljedica najavljenog ukidanja tog ureda koji predlaže HDZ. Zašto Samostalni sektor više ne bi trebao biti samostalan, ne kažu niti obrazlažu ni ministar financija Zdravko Marić, ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

O tome nisu bili obaviješteni ni njihovi koalicijski partneri iz Mosta, koji su izričito protiv toga, o čemu svjedoči i jučerašnja reakcija njihovog saborskog zastupnika Mara Kristića:
– Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i slučajeve sa zlatom. Ovo tijelo je otkrilo više prevara nego sva druga u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina – usprotivio se HDZ-ovoj namjeri Kristić, zaključivši kako se gašenjem takvog odjela šalje poruka da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca.

Nije Kristić jedini koji tako misli, mediji prenose zabrinutost iz krugova glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana takvim razvojem događaja i mogućim potpunim ukidanjem ureda:
– Taj je ured radio jako dobro, a načelnica je zaslužna za otkrivanje nekih velikih poreznih prevara, poput ove zadnje gdje se sumnja da je u Hrvatskoj oprano više od 600 milijuna kuna, hvale suradnju s Anom Dorić Škeva izvori bliski DORH-u.

Po svemu sudeći, jedini grijeh načelnice i njezinog »poreznog USKOK-a«, inače ustrojenog na iskustvima i principima američkog Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa, njezin je revnosni i profesionalni rad kojim se očigledno zamjerila HDZ-ovim interesima, odnosno štićenicima. S obzirom na istrage koje se vode protiv Zdravka Mamića i njegovu bliskost s predsjednicom  Kolindom Grabar-Kitarović i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, sve je jasno i vrapcima na grani.

Ana Dorić Škeva bila je neovisna od političkog pritiska i radila je svoj posao u interesu Republike Hrvatske i njezinih građana raskrinkavajući porezne prevare, korupciju i kriminalne radnje teške stotine milijuna kuna za koje je ova država zakinuta i opljačkana. Sav taj golemi novac nedostaje proračunu Oreškovićeve Vlade i morat će ga nadoknaditi pošteni građani povećanim izdvajanjima iz svojih prihoda ili tako što će se njihova prava smanjiti zbog ušteda, a mnogi će u javnim službama ostati i bez radnog mjesta.

Ostavka Ane Dorić Škeva ne bi smjela proći bez reakcija, neprimijećeno i u tišini, kao da se ništa bitno nije dogodilo. Radi se o prvorazrednom političkom skandalu, jer se na ovaj način ruše temeljni stupovi svakog uređenog društva koja upravo na takvim rijetkim kadrovima počivaju. Oni koji su svojim politikantstvom inicirali njezin odlazak, sudionici su i suučesnici u zločinu koji opasno prijeti potpunim rastakanjem Hrvatske. Izvor

No comments:

Post a Comment